Ból głowy spowodowany przez kaca jest dość częstym zjawiskiem, które towarzyszy nam następnego dnia po udanej imprezie. Zbyt duża dawka przyjętego alkoholu niesie szereg negatywnych następstw, które musimy odchorować następnego dnia. Jak walczyć z kacem? Najskuteczniejszą metodą jest umiar w piciu. Jeżeli mocno przesadzimy z imprezowaniem, nie [...]
Jeszcze kilka lat wstecz o dietach wegańskich w sporcie było całkiem cicho. Oczywiście nie są one żadną nowością. Praktykuje się je praktycznie od zarania istnienia ludzkości. To jednak ostatnie wynalazki technologiczne, a zwłaszcza pojawienie się mediów społecznościowych, a co za tym idzie łatwość dostępu do informacji, spowodowała dosłownie [...]
Wpływ treningu na poziom krwinek czerwonych u sportowców to temat, który wzbudza zainteresowanie zarówno wśród naukowców, jak i praktyków sportu. Badanie opublikowane w marcu 2024 roku przez naukowców z Akademii Wychowania Fizycznego im. Eugeniusza Piaseckiego w Poznaniu dostarczyło cennych informacji na temat zmian parametrów krwinek czerwonych [...]
Często zastanawiamy się, jak to jest, że jedna osoba wygląda bardzo młodo, a druga bardzo szybko się starzeje pomimo zdrowego stylu życia. Prócz odżywiania i po prostu genetycznych predyspozycji również inne czynniki mają wpływ na procesy starzenia. W naszym organizmie dzieje się wiele magicznych procesów, o których nie myślimy na co dzień. [...]
Jednostka chorobowa, jaką jest zespół metaboliczny, w swoim znaczeniu obejmuje między innymi otyłość, upośledzoną tolerancję glukozy, insulinooporność i/lub hiperinsulinemię, dyslipidemię, nadciśnienie tętnicze czy współwystępujący stan prozapalny i prozakrzepowy. Produktem, który warto wypróbować, jest berberyna. Ma wyraźny wpływ na oporność [...]
Około 9,6 miliona ludzi zmarło z powodu raka w 2018 roku na całym świecie, a liczba ta ma wzrosnąć do 16,4 miliona do 2040 roku. Dla Niemiec to odpowiednio 247 000 i 326 000, co oznacza prognozowany wzrost ilości zgonów z powodów nowotworów o 32% w kolejnych latach. Podsumowanie i wnioski Podawanie witaminy D może i jest kosztowne, ale i tak [...]
Już sama nazwa brzmi dość egzotycznie niczym tajemny eliksir z odległych krain. Nie są to zupełnie sprzeczne skojarzenia, ponieważ już 2000 lat temu kombucha znana była na dalekim wschodzie jako "eliksir zdrowia" o ogromnych korzyściach zdrowotnych dla kluczowych narządów - serca, mózgu i jelit. Wytwarzana jest ze słodkiej herbaty, napełnianej [...]
Wielu osobom mogłoby się wydawać, że dynia to warzywo, które nadaje tylko smak potrawom i jedyne gdzie można ją zastosować to zupa krem. W rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Warzywo to posiada liczne właściwości, które w znacznym stopniu pomóc mogą nam w różnego rodzaju problemach zdrowotnych. Poznajmy najważniejsze z nich. Silny [...]
Mianem jesiennej depresji zazwyczaj określamy obniżony poziom nastroju, gdzie pogoda za oknem nie rozpieszcza, a brak promieni słonecznych sprawia, że czujemy się przygnębieni. Oprócz samego działania stricte ukierunkowanego na funkcjonowanie psychiki zaczynamy odczuwać również powiązanie somatyczne, jak brak energii, wydłużony czas regeneracji, [...]
[...] zatok niezależnie od przyczyny sprawiają duży dyskomfort i obniżają efektywność w niemal każdej podejmowanej czynności. Niektórych rodzajów zapalenia uniknąć można m.in. dbając o właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego za pośrednictwem diety. Jednym ze związków o wyraźnym wpływie na procesy immunologiczne organizmu jest witamina D.
Od dawna wiadomo, iż witamina C odgrywa ważną rolę w ustroju człowieka. Obserwacje dotyczące szkorbutu pojawiły się po raz pierwszy w egipskich zwojach medycznych pochodzących sprzed 3500 lat. Potrzeba było wieków, aby odkryć witaminę C i jej fizjologiczną rolę. Obserwacje wielkich żeglarzy z XV i XVI wieku, kiedy szkorbut nękał załogi statków, [...]
Podczas, gdy skupiamy się częściej na działaniach prewencyjnych w zakresie zmarszczek na twarzy, łatwo jest zapomnieć o reszcie ciała i o tym, że skóra starzeje się na wszystkich naszych częściach ciała. Skóra zmienia się wraz z wiekiem i niestety nie mamy na to wpływu. A może tak pogodzić się z wyglądem swojej skóry? Wydawałoby się, że to jest [...]
Wirusowe zapalenia wątroby często stanowią poważne utrudnienie życia. Utrudnienia w dużej mierze związane są ze wdrożeniem odpowiedniego żywienia i dbaniem o dobry stan odżywienia organizmu. Jednym z aspektów dietetycznych, o który trzeba zadbać w tym kontekście, jest uzyskanie i utrzymanie wysokiego poziomu witaminy D. Otóż zaburzenia w [...]
Rosnąca popularność diet roślinnych nakłania do głębszego zastanowienia się nad potencjalnymi jej skutkami ubocznymi. Poza niezbyt optymistycznymi obserwacjami z Indii, gdzie z powodu biedy jest najwięcej wegetarian i wegan, nieznane są jeszcze długoterminowe i międzypokoleniowe konsekwencje spożywania wyłącznie jadłospisów wykluczających wszelką [...]
Możesz skorzystać z porad trenera, dietetyka i nadal nie osiągać rezultatów sylwetkowych, wzrostu siły, mocy czy masy mięśniowej. Dlaczego tak się dzieje? W poniższym tekście odniosę się do często spotykanych kwestii pojawiających się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej. Ze względów praktycznych na energię pochodzącą z protein trzeba patrzeć z [...]
Chałwa to kolejny produkt, który chciałbym porównać. Wielu z was, kocha chałwę za jej oryginalność i niepowtarzalny smak. Niestety zazwyczaj te spotykane w sklepach przepełnione są syropem glukozowym, utwardzonym olejem roślinnym i małą zawartością procentową sezamu, co stawia taką chałwę w złym świetle. Czy możemy od czasu do czasu nacieszyć się [...]
Niekiedy stany chorobowe organizmu powiązane są z pewnymi ograniczeniami żywieniowymi. W zależności od choroby ograniczenia mogą dotyczyć spożycia białek, węglowodanów i tłuszczy, czy też specyficznych witamin i minerałów. Precle, paluszki, krakersy Gotowe przekąski, takie jak precle, paluszki i krakersy, zazwyczaj są źródłem pustych kalorii, [...]
Refluks, inaczej choroba refluksowa przełyku, przypadłość, która polega na cofaniu się treści żołądkowej do przełyku. Wraz z pokarmem do przełyku wraca również wytwarzany w żołądku kwas solny i enzymy trawienne, co powoduje jego podrażnienie, pieczenie - zgagę. Co warto wiedzieć i jak tę wiedzę wykorzystać? Refluks jest chorobą przewlekłą, która [...]
Od kilku lat modnym tematem jest „trening naturalny”, antagonizuje się takich zawodników i zestawia z tymi sięgającymi po doping. - kto bierze, a kto nie? Dlaczego niektórzy o tym mówią, a inni wręcz przeciwnie? Podsumowanie Wielu autorów filmów w serwisie YouTube niechętnie opowiada o sterydach anaboliczno-androgennych, bo boją się utraty zysków [...]